I den lille serie “Historien bag billedet” er vi nået til det vel nok værste jeg har oplevet mht. gadekampe – 18. maj 1993. Der var voldsomme gadekampe for et par år siden da Ungdomshuset blev ryddet, men slet ikke på samme måde.

18. maj 1993 var der jo folkeafstemning – igen – om EU forbeholdene, og da optællingen var afsluttet og forbeholdene var vedtaget gik EU modstandere m. fl. i aktion på Dronning Louises Bro på Nørrebro.

Jeg var på Christiansborg og dækkede bl.a. Folkebevægelsen mod EU´s lidt triste valglokale. På vej ind til partilederrunden så jeg et kort glimt af bål i gaden på en TV2 skærm. Da jeg havde afleveret filmene til et bud (det var jo får den digitale tidsalder) kørte jeg mod Nørrebro og kom frem til Dronning Louises Bro netop som politiet stormede den første barrikade. Derefter bølgede gadekampene frem og tilbage. Det var meget voldsomt og politiet i klart undertal.

Som alle jo ved, var det meget, meget tæt på at gå helt galt. Nu endte det med 11 sårede demonstranter efter politiskud og 40-50 betjente med skader efter brosten.

EPA´s Anja Nideringshaus (hun er hos AP i dag) råbte til mig på Fælledvej: “This is worse than Sarajevo”. Anja var i mange måneder EPA´s fotograf i den bosniske hovedstad – dengang det var rigtigt farligt.

Det var hamrende mørkt på Fælledvej, så jeg brugte selvfølgelig en flash på mine Nikon FM2´er. Det er ikke godt at skulle bruge flash, for så skal man tæt på 4-5 meter før det ser ud af noget. Det er ikke ufarligt.

To ting husker jeg: Da jeg så civiltklædt politi kaster med brosten og egentlig synes det var ok, selv om det jo ikke var det. Jeg stod bag politiet og det var ikke sjovt med alle de brosten. Og så dengang de kom med ham her.

Et skudoffer. Jeg kan huske de bar ham på en dør ned gennem Guldbergsgade og råbte: Han dør, han dør”. Lige der fik jeg kuldegysninger og blev rigtig bange. Men billedet fik jeg.

Et andet billede er med på min udstilling, men de to ovenstående faldt væk….