Min udstilling “Et øjeblik – 25 år i Politikens Hus” er klar til ophængning og åbning d. 16 september. Og så var det jeg tænkte det kunne være sjovt med historien bag nogle af billederne. Men da udstillingen først åbner om lidt over en uge, så starter jeg med nogle billeder der IKKE kom med på udstillingen.

I dag handler det om Tvindleder Amdi Petersen. Han havde jo været væk fra offentligheden i 23 år og blev anholdt 17 februar 2002 i Los Angeles. Det var en mandag kan jeg huske. I mine 25 år i Politikens Hus er jeg suset ud af døren med 1-2 timers varsel 5-6 gange. Sådan var det også den mandag. Afsted til Kastrup efter 20 min pakning af fotorygsæk og lidt tøj. Det sidste jeg huskede var fotoafdelingens 500 mm.

Så sidder man der i flyet og tænker på om alt nu er med! Meget stressende.

Nå, men Los Angeles er jo sikker en spændende by at kigge på, men jeg så kun “National detention center” downtown LA. Der tilbragte jeg flere dage på fortovet foran retsbygningen, kun afbrudt af en meget, meget hyggelig tur – med bus – til Bakersfield hvor Amdi angiveligt var “indkvarteret” om natten.

Efter nogle dage kom jeg ind i retten og kunne se Amdi Petersen, men ikke fotografere, det er nemlig forbudt i de føderale retslokaler.

Men jeg fik så et kig på Amdi og hvor høj han er.

Derefter satte jeg min på fortovet modsat den underjordiske parkeringsplads hvor den bus Amdi Petersen skulle transporteres væk i holdt. Afstanden var vel ca. 80-100 meter. Pludselig kommer en række fanger gående frem til bussen og jeg når at skyde 10-12 billeder med min Kodak DCS 620X på 3200 iso, bl. 4 og 1/80 sek og 500 mm – håndholdt! Det burde slet ikke være skarpt, men det var ok og så stod jeg der i mørket med det første pressefoto af Amdi Petersen i 23 år! Ok, han har ryggen til, men de billeder jeg har hvor han har siden til, der skygger en bom ved indkørslen til parkeringskældren for Amdi. Ærgeligt, men ryggen er bedre end ingenting. Afsted til nettet med billedet (måtte vække netjourhavende, det var nat dansk tid) og så gik det helt amok derhjemme. Begge Tv-aviser kørte billedet, Polfoto var rigtig glade for billedet og selvfølgelig og Politiken.

Jeg var godt klar over jeg var i høj kurs hjemme og dagen efter tog jeg til den største fotoforretning i LA – Samy´s – 3 etager med grej og købte lidt grej….. Jeg har stadigvæk de to pocket wizards og den softboks jeg købte derovre.

Og billedet? “Det ligner Morten Langkilde på vej op i en linie 8 på Rådhuspladsen” som Ole Rasmussen fra ATS kommenterede da jeg kom hjem. Enig – det kunne godt være Morten, men det var altså Amdi….