…det hedder vel “arbejdsgange” på dansk. Mit workflow nu er ikke det samme som for et halvt år siden og det er med garanti anderledes om nogle måneder. Men nu får I et kig på mit workflow lige nu.

Optagelsen er stadigvæk det vigtigste for mig: eksponering og farvebalance skal være i orden, så jeg bruger mit histogram bag på kameraet meget.

Normalt skyder jeg alle billeder i RAW og en lille JPEG. Den lille JPEG bruger jeg hvis jeg skal sende et hurtigt billede til nettet fra min PDA. JPEG´en er mere farvemættet og skarpere end en JPEG genereret fra et RAW billede. Til sport skyder jeg udelukkende i JPEG, det gør mit workflow hurtigere, mere om mit sportsworkflow i et andet indlæg.

Tilbage til mit RAW-workflow.

To programmer har være hjørnestene i mit workflow siden digitalalderen begyndte: Photo Mechanic (første version var 1.3 – nu hedder den 4.6) og Photoshop (første var 4 . nu hedder den CS4). Det er ved nærmere eftertanke kun RAW-konverteren der har været variationen…..

Lige nu bruger jeg Canons DPP, Digital Photo Professional. Det virker fint og er rimeligt hurtigt. Jeg kan nå at hente en kop kaffe mens den konvertere 15 billeder. Udemærket.

Hvad der også er godt er farverne. De nye Canon 1D mk IV´er har en meget varmere farvetone end mine gamle mk II´er. Det ser fint med DPP, ikke så meget rødt i som hvis du f.eks. brugte Aperture eller Photoshops konverter.

For at tage en hurtig gennemgang af redigeringen:

1. Udvælgelse i Photo Mechanic, de udvalgte billeder kopieres til mappe på Mac´en, med IPTC billedtekster. Mappestruktur: Uge, dag, opgave.

2. Mappen åbnes med DPP, justering af RAW filerne og derefter kopieres som JPEG til en mappe på skrivebordet der hedder “Raw out”.

3. JPEG billederne fra “Raw out” åbnes nu i Photoshop. Først får den lidt “smart sharpen”, så en autolevels, måske skal nogle områder lettes lidt og hjørnerne “lukkes”. Derefter gemmes billedet i en mappe kaldet “Telefoto”.

4. Billedtekster tjekkes og derefter sendes billedet via FTP Photo Mechanic.

Færdigt arbejde. Tid pr. billede 1-2 minutter.

Prøv DPP hvis du er Canon fotograf. Det er enkelt, hurtigt – og gratis.