Jeg har jo som tidligere skrevet på denne blog, haft Canons nye flagskib 1DX mk II i en lille uge tid. Det har været et “Sample” kamera, altså ikke nogen produktionsmodel. Det har bl.a. betydet jeg ikke har kunne browse RAW filer i Canons Digital Photo Professionel.
Men skidt være med det, for det er kort fortalt et fremragende kamera. Canons 1DX som jeg har arbejdet med de sidste 2 år er også et fremragende kamera – den nye mk II er bare endnu bedre – en rigtig vinder.

For at tage det i rækkefølge:
Alle knapper på mk II´eren sidder det samme sted som på X´eren. Da jeg prøvede mk II´eren i Herning i sidste uge var det ingen forskel i håndteringen af kameraet overhovedet. i forhold til mine egne X´ere. Rigtig godt. Eneste knap der er anderledes er den hvor man vælger mellem video og stills – nu er det den samme knap som på 5DmkIII´eren.
Kameraet er ganske få milimeter højere end forgængeren, vægten er den samme.
Det er et hurtigt kamera, 14 billeder i sekundet. Det virker også som om det larmer mindre og der er mindre vibration fra spejlet.
Både autofokus, filstørrelse og iso er selvfølgelig forbedret. Jeg har ikke haft kameraet længe nok til at kigge det efter i sømmene, men min fornemmelse er at filerne ser bedre ud end med X´eren.
Største nyhed for mig, var muligheden for at beskære et billede i kameraet inden det sendes via Wi-fi til redaktionen. Det er også muligt at rette et RAW billede til i kameraet.
Og endelig er det muligt at lave et stillbillede fra video.
Selve videodelen har jeg ikke haft tid til at kigge på, men autofokus under optagelsen ser rigtigt godt ud. Og så har de husket udtag for hovedtelefoner denne gang, Hurra.
Med påmonteret Wi-fi sender kan du forbinde din smartphone og kameraet via en app, meget smart hvis du f.eks. vil sende billeder fra din smartphone.
Eneste minus er, at det ikke er muligt at loade en IPTC billedtekst ind i kameraet. Men måske er der et kvikt hoved hos Canon der kan få det med i den endelige model.
Kameraet har indbygget GPS, noget som de internationale bureauer gerne ville have, det er ikke noget jeg rigtigt kan bruge til noget, men det er der altså….
Det virker også som om kameraet bruger lidt mere strøm en X´eren, særligt med wi-fi og smartphone forbundet til hinanden.

Konklusion: Canon har igen lavet et rigtig, rigtig godt kamera. Et kamera for den hårdtarbejdende fotograf der både laver nyheder, feature, sport og video.

Canons Jamil Olsen har lovet mig et kamera til test så snart det er der og så vender jeg tilbage med en mere udførlig test.