Det er en stille uge. Efterårsferie. Ingen større ting at fotografere i Storkøbenhavn for tiden. Så jeg lagde vejen forbi Politikens fotorum og kollega Morten Langkilde (på pension for 3 år siden, men stadigvæk aktiv) og fotopraktikant Lærke Posselt. Af en eller anden grund kom vi til at tale om hvordan man fik billeder hjem til redaktionen i gamle dage, dvs. før digitalalderen.

Ovenstående billede er fra en fodboldtur til Wales ca. 1986. Det er Ekstra Bladets evigt unge Lars Poulsen der tørre billeder med en hårtørrer. Mørkekammerassistenten sveder på badeværelset med kopiering af de 20×25 kopier vi skulle bruge til telefotosenderen der står til højre i billedet. 7 minutter tog det for et sort/hvidt billede – hvis ellers forbindelsen var i orden. Telefonstikket er skilt ad og forbindelsen er oprettet via “Rigstelefonens telefotobord”. Telefotosenderen lavede billedet om til lyd der så igen blev lavet om til et billede på 5. sal hos Polfoto på Rådhuspladsen. Kvaliteten var ganske forfærdelig, men det gik dog…..

Her er vi så to-tre år fremme i tiden, OL i Seoul i 1988. Hasselbladsenderen – 16 kg og 250.000 kr pr stk. – var det nyeste af det nye. Nu kunne vi skyde billeder på farvenegativfilm og hasselbladsenderen kunne scanne dem ind – på en sort/hvis skærm. Ras og Niels, billedredaktør og mørkekammerassistent kæmper med de mange ledninger og de mange billeder der nu kunne sendes hjem.

Problemet var stadigvæk der kun kunne være 4 film i fremkalderdåsen. 4 film gange 36 billeder – max 144 billeder pr fodboldkamp. Der var aldrig tid til at fremkalde mere end en gang. Nu om stunder skyder jeg mere end 800 billeder pr. kamp!

Ovenstående billede er min gode ven og kollega, Lars Skaaning der fremkalder farvenegativfilm i et omklædningsrum i en eller anden sportshal. Der skulle stadigvæk en del udstyr med på tur som det ses.

Videre til de første spæde digitale forsøg. Der er min nuværende fotochef Thomas Borberg der har taget billedet på en tur til Glasgow. Dengang var han praktikant og det var min første tur med digitalfoto. Jeg kan stadigvæk huske den fantastiske fornemmelse det var at sende billeder fra kampen på mobiltelefonen direkte fra stadion. Vi er vist i 1999. Det er kun 10 år siden!

Vil du læse mere om “gamle dage” så klik her.