I denne anden “Historien bag billedet” er vi tilbage til d. 22 juni 1985. Jeg var på det tidspunkt ansat på Politikens Pressefoto det nuværende Polfoto. Det var en mandag og jeg havde netop afsluttet en travl weekend vagt med DM i svømning i Odense og Prinserne der spillede fodbold på slottet i Gråsten. Altså meget kørsel i det Jysk/Fynske og meget tid i Ekstra Bladets mørkekammer på redaktionen i Odense. Det var jo dengang vi brugte film og billederne skulle sende med telefotosender til København. 7 minutter pr. billede!

Nå, men jeg havde altså vundet morgenvagten sammen med måske Danmarks bedste billedredaktør, Jørgen Fisher. Politikens Pressefoto lå på 5 sal. i politikens Hus med udsigt over Rådhuspladsen. Fisher og jeg sad med en lille kop morgenkaffe, da der lyder et ordentligt brag, altså et rigtigt højt brag. Fisher og jeg kigger på hinanden og så siger jeg nok så smart: “Vi høre nok brandvæsenet hvis det er noget”.

Det var det. Et par sekunder kommer meldingen fra Politikens skranke på 1. sal: “Røg og eksplosion, Vesterport”. Så ved man godt hvad man skal. Løbe så hurtigt der går med alle kameraer man ejer mod Vesterport. Der er ikke langt, men jeg husker stadigvæk alle udrykningshornene der synes at komme alle steder fra.

Fremme på stedet når jeg at tage dette billede af en forbrændt algerisk turist.

Derefter var alt kaos, politiet ville have alle væk fra stedet, man var bange for der var en bombe mere. Det bedste billede fik jeg aldrig taget, en politibetjent der med rædsel i øjnene råber folk skal løbe væk. Det havde været helt perfekt med det bomberamte NorthWest Orient i baggrunden, stumper fra facaden liggende på gaden og så politibetjenten i forgrunden. Men jeg tog det aldrig – jeg løb væk.

En af Politikens Pressefotos billedredaktører der var ankommet med tog til Vesterport netop som bomben sprang, havde et kamera med sig med kun 4 billeder tilbage. Der var ét billede – i farver – der kunne bruges. Han tjente 30-40.000 kr. på det, mens den fotograf der solgte til Ekstra Bladet vist fik 5.000 kr for nogle billeder der var væsentligt bedre.

Morale: Er du på et sted hvor der sker noget, så skyd billeder og sælg dem til en billedbureau…..

Ovenstående billede er heller ikke med på min udstilling, men det rullede på reuters 1 time efter det var taget……