Læs endelig denne artikel om redigering i photoshop. Jeg er enig langt hen ad vejen med artiklens forfatter, der bliver redigeret alt for meget i photoshop nu om dage.
Billedet ovenfor er fra filmens dage og efterkopieret lidt i hjørnerne. Ville jeg redigere det anderledes hvis jeg havde taget det i dag? Tja, nej tror jeg, men nu er jeg også gammel i gårde….
Min gode hr. SteffenFantastisk indlæg. Jeg elsker “Emofin med dit helt eget bevægelsesmønster alt efter motivet” Det er ganske enkelt fremragende……Som jeg husker det var det en af mange fredagsdemoer med BZ´erne. Det er taget med en 24 mm på en Nikon F3, Tri-X i Polfotos godt brugte ID-11 og en hurtig kopiering i den gamle mørkekammer på 5. sal. Hjørner er efterkopieret og det kan gode være et ansigt er lysnet et eller andet sted. Så der er vi – næsten – helt enige.Der hvor jeg synes det går over gevind er når et billede er “fluekneppet” og motivet nærmest ikke er det vigtigste…. ÆrbødigstJens Dresling
Arrrh, min bedste hr. Dresling, kan det nu osse passe? <br>Du har kun viftet lidt i hjørnerne – men de andre har ændret på farvetemtperatur, kontrast, højlys/skygge og mellemtoner?<br><br> Lad os lige se hvad ud har ghort: Først har du valgt en film, formentlig en Tri-X eller HP5, eller er vi i c-41 perioden?<br>Så har du sat det der i dag hedder ISO på kameraet, det hed DIN da jeg var dreng, til 400-800 eller 1600.Så har du fremkaldt filmen, hvis jeg ikke tage meget fejl i Emofin med dit helt eget bevægelsesmønster alt efter motivet og ASA,en.<br>Derefter ind i mørkekammeret og kopiere på multigradationspapir, hvem ved, måske en lille ændring i gradation på et enkelt sted i billedet?<br> Og så har du lige viftet hjørnerne af, eller kom der lige en finger ind over eet ansigt eller en lidt for mørk hætte? Indrøm bare at det er sket ;o) <br>Hvad gjorde så i virkeligheden, set med nutidens øjne?<br>Du satte Picture Control ( hedder det på Nikon) til enten Neutral, Portrait, Landscape, Vivid etc.<br>Det var valget af film. Jo også selv om du satte en s/h i var der forskel på kontrast og farveopfattelse, husker du.<br>Så satte du ISO, du ændrede altså filmens gamma kurve og kornstørrelse.<br>Og så fremkaldte du filmen. Det svarer jo til at du enten brugte ACR, DPP, C1, DxO Photoninja eller hvad ud lige mente den dag passede til situationen. Du valgte endda ikke at sætte den på “as shot”, men tilpassede fremkalderen til dit behov.<br>Og så kopierede du, det var bare lidt sværere uden layers og cmd-z og history brush ;o), men du har helt ubevidst sikkert lige viftet et par gange i billedet – medmindre du den dag havde fanget den perfekte eksponering.<br>Så du gjorde sådan set ikke meget andet end de har gjort på de eksempler i Spiegel.<br>Der er et par eksempler på farvetemperaturskift, Kenya og Cairo billederne f.x.<br> Hvis du bare en gang har glemt at sætte om fra kunstlys til dagslys på kameraet, har du så ladet temperaturen blive på “as shot” ? Nej, vel. Jeg husker for et par digitale generationer siden at vi alle gik rundt med et lille gråkort.<br>Så er der et par eksempler på anvendelsen af Clarity slideren, plasticoverdækningen fx.<br> Den slider ville vi meget gerne have haft mange gange i gamle dage, ikke;o)<br><br>Vedr. Paul Hansens billede er der vel kun sket det at han har sendt en version hjem fra enten sin bærbare eller direkte fra kameraet og så da han kom hjem til sin 27″ kalibrerede skærm har han lavet en bedre kopi.<br>Har du ikke også præsteret at lave nye kopier til arkivet når du kom hjem fra en opgave i Langkigistan og fremkaldt film på et stadiontoilet?<br>Nå, men det var bare lige et lille surt opstød, god bedring med knæet.<br> vh Søren Steffen<br>Hvis der skulle være evt. kommateringsfejl, grammatiske fejl eller forkerte ordstillinger samt uforståelige henvisninger er det bevidst. Evt manglende smileys kan hentes her – ;o)