Det er så vigtigt – dit wordflow. Jeg vil gerne fortælle om mit nuværende. Jeg har faktisk to, men det jeg gerne vil fortælle om det mit daglige, det jeg bruger til alt andet end sport.

Jeg køre RAW til alt andet end netop sport. Hvorfor? Det giver det bedste resultat og jeg vil ikke miste billeder pga. lidt overekspornering eller forkert farvebalance.

Hvis vi deler det op i dele er det sådan her:

1. Ekspornering. Jeg gør mig store anstrengelser for at eksponere korrekt. Og bruge den rigtige farvebalance, evt. med gråkort. Jeg tjekker min ekspornering på kameraet (hvor der jo er et histogram man kan se på).

2. Udvælgelse. Jeg gemmer ikke alt, kun det jeg skal bruge. Jeg åbner mine CF-kort i programmet Photo Mechanic, vælger hvad jeg skal bruge, skriver en billedtekst i PM og kopiere derefter billeder over på min Mac.

3. RAW konvertering. Jeg konvertere mine RAW billeder i programmet Aperture. Hvis min eksponering har været ok og farvebalancen også er i orden så eksportere jeg hurtigt billederne som jpeg over i den mappe kaldet “RAW out”.

4. Photoshop. Vha. Photo Mechanic åbner jeg så billederne i Photoshop (har faktisk lige fået CS4, men har eller brugt CS3). Jeg har en del F-taster med forskellige funktioner og det første jeg gør er at give lidt unsharp mask. 300 %, radius 0,3 og treshold 0. Derefter går jeg i levels og prøvet hvordan det ser ud med en “auto”. Jeg følger hele tiden med i værdierne i hudtonerne på billedet. De skal helst se sådan ud:

Faldende værdier i RGB og K værdi omkring 30 % hvis du måler lige ved siden af højlysende.

Jeg kan godt finde op at lysne ansigter, øge kontrasten lidt og så mørkne billedets hjørner. Jeg er en af de fotografer der har stået i et mørkekammer og jeg gør det i photoshop jeg kunne i mørkekammeret og ikke ret meget mere. Meget “Old School” jeg ved det godt, men det har jeg det bedst med. Motivet er vel det vigtigste stadigvæk, eller hur? Alle redigerede billeder gemmer jeg i en mappe der hedder “telefoto” for det var jo det det hed i “gamle dage” hvor vi sendte billederne som netop – telefoto.

5. Billedtekster. Dette her er rigtig vigtigt. Hvem, hvad, hvor. Navne fra venstre mod højre. Har man ikke billedteksterne i orden er det svært at arkivere dem til senere brug. Jeg bruger igen Photo Mechanic til at skrive IPTC-teksten. Billederne har allesammen den samme billedtekst, den som de fik da jeg kopierede dem over fra mit CF-kort, nu justere jeg dem i forhold de enkelte billeder.

6. Transmission. Er billederne klar trykker jeg bare på æble+U og trykker enter, så sender Photo Mehanic billederne ind i Politikens NICA-billedsystem, hvor de redigerende kan sende dem til nettet eller til avisen.

Enkelt ikke?

God weekend